Meddőség, nem jön a gólya

Meddőség miatt orvoshoz forduló 40 év feletti nők aránya háromszorosára nőtt az elmúlt 10 évben Magyarországon. Minden bizonnyal szerepet játszik benne a kevés mozgás, a stressz, az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, a dohányzás, a környezetszennyező anyagok, kemikáliák és az ülőmunkák elterjedése is. Sajnos sokan vannak azok, akik annak ellenére, hogy minden megpróbáltak már mégsem kopogtat náluk a gólya. A leggondosabb orvosi segítségnyújtás mellett is gyakori, hogy a párok nem járnak sikerrel. Ilyenkor kell gondolni arra, hogy lelki tényezők húzódhatnak meg a nehézségek mögött.

Funkcionális meddőség

A funkcionális meddőség hátterében nem mutatható ki olyan szervi ok, amely magyarázhatná a fogamzóképesség hiányát. A meddőségnek ezt a fajtáját egyes kutatók az evolúció során kialakult természetes válaszreakciónak tekintik, amely meggátolja a teherbeesést azokban az esetekben, ha az éppen adott környezeti vagy pszichikai feltételek nem a legmegfelelőbbek. Ezekben, az esetekben az orvosi kezelés is gyakran hatástalan marad.

A megfigyelések és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a krónikus stressz, szorongásos állapotok, depresszió csökkentik a teherbeesés valószínűségét. A háttérben gyermekkori lelki traumák, bántalmazások, szexuális zaklatás, a korai, szülőhöz való kötödés hiánya vagy elégtelen volta, érzelmileg hideg szülő-gyermek kapcsolat, a mindennapi stressz, szeretett személy elvesztése, túlzott gyermek utáni vágy, párkapcsolati nehézségek, szexualitással, nemi identitással kapcsolatos problémák, tudatalatti félelmek állhatnak.

A negatív lelki állapotok természetesen nem csak okai lehetnek a meddőségnek, hanem következményei is, hisz a hónapról hónapra ébredő remény, majd a bekövetkező kudarc szintén szorongást, önbizalomhiányt, kisebbségi komplexust, haragot, bűntudatot, depressziót, párkapcsolati problémákat válthat ki, tovább csökkentve ezzel a teherbeesés esélyét.

Ilyen esetekben a lelki problémák felderítése és kezelése oldhatja fel az ördögi kört, háríthatja el az akadályt a gyermekvállalás útjából. Ebben nagy segítség lehet a Bach-virágterápia.

Funkcionális meddőség esetén támogató Bach-virágok

A Bach-virágterápia nem a fizikai tünetekből indul ki, ezért nem lehet egy konkrét keveréket készíteni a meddőség lelki okainak megszüntetésére. Az, hogy mely virágesszenciákat választjuk, mindig az egyéni érzelmi állapottól függ.

Íme, néhány virág azok közül, melyek segíthetnek:

AGRIMONY – (Apróbojtorján): Erre a szerre akkor van szükség, ha a félelmek, aggályok gyötörnek, de nem mersz szembesülni ezek tárgyával. Inkább elnyomod ezeket a kellemetlen érzelmeket és problémákat, nem vállalod fel őket sem a külvilág, sem önmagad előtt. Gyötrő gondolataidat vidámsággal, viccelődéssel dugod el mások és magad elől. Kerülöd az egyedüllétet, társaságba és a tennivalókba menekülsz. Az Apróbojtorján rezgése növeli a belső erőt, hozzásegíti ahhoz, hogy képes legyél szembenézni a problémákkal és segíti az elfojtott érzelmek felszínre kerülését.

ASPEN (Rezgőnyár): Ha szorongsz, és megmagyarázhatatlan félelmeket érzel. Rossz az előérzeted, és emiatt rossza a hangulatod is, nem érzed magad biztonságban. Nem tudod az okát, da azt érzed, hogy valami nincs rendben. A Rezgőnyár oldja mindezen állapotokat, és segít az általános veszélyérzet csökkentésében pl. megerőszakolt, bántalmazott nők esetében.

CRAB APPLE (Vadalma): Erre az eszenciára akkor gondoljunk, ha az önelfogadással van a baj. Ha bűnösnek, tisztátalannak érzed magad, undort vált ki belőled a szexuális élet (erőszak, bántalmazás következtében) vagy nem tudod elfogadni önmagadat, a női minőségét, a külsődet. A Vadalma segíti az önelfogadást, és a megtisztulást mind lelki, mind testi síkon.

LARCH (Vörösfenyő): A kisebbrendűségi komplexus, teljes önbizalomhiány és kudarctól való félelem esetén ajánlott szer. Erre a készítményre a túlzott önkritikát gyakorló nőknek van szükségük, akik értéktelennek, kevésnek tartják magukat, és úgy érzik, alkalmatlanok az anyai szerepre. Biztonságérzetük hiányából fakadóan szexuális problémákkal is küzdhetnek. A Vörösfenyő rezgése segít felszámolni az önkorlátozó gondolatokat, lehetővé teszi, hogy higgadtabban, lazábban vedd a dolgokat, felismerd saját értékeiket, és megtanulj bízni önmagadban.

Mimulus_bach-virag

Mimulus guttatus Foto: Kerry Branch

MIMULUS (Bohócvirág): Ha félsz a kudarctól, a teherbeeséstől, a betegségektől, a fejlődési rendellenességektől, a szüléstől, a fájdalomtól, a szülői felelősségvállalástól akkor a Bohócvirág cseppjeire van szükséged.

OLIVE (Olajfa): Ha úgy érzed, hogy energiahiányos, testileg, lelkileg, szellemileg kimerült állapotban vagy akkor az Olajfa támogatja a regenerációdat. Ebben az állapotban mind az ivarsejtek termelődése, érése, mind a szexuális élet zavart szenvedhet, ezért fontos az energiaháztartás rendezése.

PINE (Erdei Fenyő): Ha bűntudattal küzdesz, lekiismeretfurdalásod van és. állandóan önmagadat hibáztatod, nem csak saját, hanem mások hibája miatt is. Kialakulhat ez az állapot a sikertelen próbálkozások kapcsán is, de pl. az erőszaknak, bántalmazásnak kitett nők – akár gyermek-, akár felnőttkorban történt – is gyakran úgy érzik, hogy ők a hibásak azért, ami velük történt.

STAR OF BETHLEHEM (Ernyős madártej): Testi, lelki vagy szellemi sokkok utóhatásainak feloldására való, függetlenül attól, hogy valamikor régen, vagy a közelmúltban történtek. Ide tartozik pl. egy szeretett személy elvesztése miatti gyász, gyermek- vagy felnőttkorban átélt érzelmi és fizikai traumák – erőszak, bántalmazás, egy negatív szexuális élmény, egy korábbi szakítás, vagy egy terhesség elvesztése.

SWEET CHESTNUT (Szelídgesztenye): „A lélek sötét éjszakája” mondhatjuk erre az állapotra, a gödör legalja, amikor úgy tűnik, hogy már semmi sem segíthet rajtunk. Teljesítőképességünk végére értünk. Tartós depressziós állapotban a szervezet hormonális úton gátolja a teherbeesést. A Szelídgesztenye segít átbilleni a mélyponton, és felszabadítja a rejtett belső energiákat. Felismerhetővé válik, hogy a krízisben benne rejlik a változás, változtatás lehetősége, vagy annak ellenére, hogy a helyzet nem változik mégis képessé válunk nyugalommal szemlélni a körülöttünk lévő világot.

WHITE CHESTNUT (Fehérvirágú vadgesztenye): A gyermektervezéssel kapcsolatos visszatérő, kényszeres, negatív gondolatoktól segít megszabadulni a Fehérvirágú vadgesztenye eszenciája. Elemző, aktív elmével rendelkező nők szere, akik gyakran szenvednek fejfájástól, alvászavartól.

Természetesen a sor nem teljes, hiszen a Bach doktor által meghatározott negatív érzelmek és viselkedések, mind befolyásolják lelkiállapotunkat. Többek között, hogy mennyire tudunk kiállni magunkért (CENTAURY), vagy milyen könnyen adjuk fel (GENTIAN),  vagy épp mennyire görcsösen ragaszkodunk elképzeléseinkhez (VERVAIN) és mennyire vagyunk rugalmasak (ROCK WATER).

Centaury - Kisezerjófű Bach-virágterápia

Centaury Kisezerjófű

A Bach-virágterápia eredete, lényege

A Bach-virágeszenciák rendszerének kidolgozása Dr. Edward Bach, angol orvos, bakteriológus, homeopata nevéhez fűződik, akinek figyelme az 1930-as években fordult a növények, virágok felé.

Korábbi megfigyelései alapján arra a következtetésre jutott, hogy a fizikai tünet és testi betegség hátterében a lelki harmónia felborulása áll. A negatív érzelmek, gondolatok megbontják az energetikai egyensúlyt, és ezzel akadályozzák a szervezet harmonikus működését. Bach doktor a kutatásai során arra is rájött, hogy bizonyos növények energetikai rezgései hatással vannak az ember pszichés és mentális állapotára, így olyan magas rezgésű növényeket keresett, melyek képesek az ember energiarendszerén keresztül hatva harmonizálni a különböző negatív érzelmi állapotokat, és így enyhíteni a belső konfliktusok testi kivetüléseit is.

37 növényt foglalt rendszerbe – a 38. eszencia a Rock Water (Forrás víz) – a virágaikból természetes eljárással kivonatokat készített – melyek mindegyike más-más negatív lelkiállapothoz kapcsolódik, mint pl. a félelem, szorongás, reménytelenség, harag, bűntudat, önbizalomhiány, túlzott aggódás, közöny, bizonytalanság, türelmetlenség, stb.

Az eszenciák, a virágokban rejlő belső információ, finom energia felhasználásával szelíd módon oldják a zavaró lelki és kedélyállapotokat, beindítják és segítik a szervezet öngyógyító mechanizmusait, növelik a belső lelki erőt, támogatják a személyiségfejlődést.

Egyéni szerválasztás vagy tanácsadás?

Ha pillanatnyi hangulatunkon szeretnénk javítani, és ismerjük a virágokat, akár önállóan is választhatunk. Összetettebb problémáknál, régebb óta fennálló lelki diszharmónia esetén viszont célszerű egy tapasztalt, szakképzett Bach-virágtanácsadó segítségét kérni, aki végigkíséri a segítségét kérőt a lelki gyógyulás folyamatán. A személyes konzultáció alkalmával lehetőség nyílik a meddőség hátterében meghúzódó érzelmi problémák felszínre hozására, tudatosítására, elfogadására és oldására. A terápiás folyamat során újabb és újabb lelkiállapotok jelennek meg – a személyiségfejlődés egy-egy lépcsőfokaként – a keveréket mindig az aktuális érzelmekhez, gondolatokhoz igazítjuk. A terápia lényeges pontja, hogy a kliens felismerje és felvállalja személyes felelősségét saját egészségi állapotával kapcsolatban. A cseppek folyamatos szedése és a rendszeres beszélgetések hozzásegítik az önmaga jobb megismeréséhez, elfogadásához, szeretetéhez. Az elfojtott érzelmek felszabadulásával az energetikai blokkok is oldódnak, lehetővé téve a testben az energia zavartalan áramlását, a szervezet harmonikus működését.

Bach-virágeszencia keverék

Foto: Pixaby

Hogyan kell a cseppeket szedni?

A Bach-virgeszenciák alkalamzása nagyon egyszerű. A maximum 7 féle virágból elkészített keverékből napi 4×4 cseppet kell a nyelv alá cseppenteni (reggel, délelőtt, délután, este), vagy egy pohár innivalóban elkortyolgatni. Akut helyzetekben a szedés gyakorisága növelhető. Leghelyesebb, ha a keveréküveget mindig magunknál – pl. a táskánkban – tartjuk, hogy szükség esetén bárhol, bármikor használhassuk.

A Bach-virágesszenciák nem allergizálnak, és nincsenek mellékhatásaik, egyaránt jól kombinálhatóak a hagyományos orvosi és egyéb természetgyógyászati módszerekkel. A cseppeket alkalmazhatjuk a pulzuspontokon, finoman a bőrbe dörzsölve, de tehetünk belőle a fürdővizünkbe, alkalmazhatjuk borogatásként is.

Meddig érdemes szedni egy keveréket?

Ez egyénileg nagyon változó lehet. Alapvetően függ a probléma fennállásának idejétől, és az adott személy hozzáállásától, nyitottságától.

Enyhébb esetben, akut érzelmi zavar esetén elegendő lehet néhány nap, néhány hét. Ilyenkor, ha jobban vagyunk, megszűnt a negatív érzelmi állapot, vagy elfeledkezünk a cseppek beszedéséről, jelzi azt, hogy nincs szükségünk a továbbiakban az eszenciákra. Krónikus állapotoknál, régebb óta meglévő, mélyebben gyökerező lelki diszharmóniánál viszont a kezelés néhány hónapig, akár 1-1,5 évig is eltarthat, hisz ilyenkor újabb és újabb elfojtott érzelmek jöhetnek felszínre, újabb rejtett személyiségvonások, mint ahogy a hagymáról hántjuk le a rétegeket. Nagyon fontos, hogy végigjárjuk a lelki méregtelenítés ezen folyamatát. Ilyenkor érdemes igénybe venni egy Bach-virágtanácsadó segítségét, aki tapasztalataira, empátiájára hagyatkozva, kívülről nézve a problémáinkat, segíthet a tisztánlátásban, új szempontok, célok, hangsúlyok megfogalmazásában.

Forrás:
Koncsik Rita (2018.03.08.) Tíz év alatt háromszorosára nőtt a meddő párok száma –  vg.hu
[/av_textblock]

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük